Vad är Elira?
Vad är Elira?
Elira har funnits sedan 2011 och är en ideell organisation med syfte att öka kvinnors möjlighet till självbestämmande i Bangladesh. Projektet består av en sömnadsutbildning, räntefria mikrolån i form av symaskiner och utvecklande av sociala nätverk.
Intresset för att starta Elira föddes under en fältstudieresa till Bangladesh år 2011. Några av oss som idag är Eliras styrelse spenderade tre fantastiska vinterveckor i Thanapara, i norra Bangladesh. Där mötte vi underbara människor och fick ta del av ofattbara livshistorier. Väl hemma i Sverige kunde vi inte sluta tänka på de människor vi mött och bestämde oss för att göra något konkret av det vi lärt oss. Med hjälp av våra nya kontakter drog vi igång arbetet med det som senare skulle bli Elira. Hela tiden hade vi de historier som kvinnor berättat för oss i bakhuvudet. Och de fick ligga till grunden för utformningen av Elira. Vi ville skapa ett småskaligt biståndsprojekt, som faktiskt fungerar.
Hur arbetar Elira?
Hur arbetar Elira?
Elias arbete sker på landsbygden i norra Bangladesh. Projektet är mycket småskaligt och bedrivs på gräsrotsnivå. För att nå målet – att öka kvinnors möjlighet till att själva kunna bestämma hur de vill leva sina liv, arbetar Elira med tre områden:
1) Utbildning
2) Försörjning
3) Social mötesplats
I byn Thanapara finns en syskola. Den drivs av Eliras paraplyorganisation WIDO (women independent development organization) och rektor är Tohura Begum. Hon är även den som basar över hela WIDO. Så förutom att hålla i sylektionerna tar hon hand om allt annat som behöver göras på plats. I skolan träffas tio kvinnor, fem dagar i veckan och lär sig allt för att bli professionella sömmerskor. När den ettåriga utbildningen är slut får eleverna möjlighet att ta ett lån i form av en symaskin. Den kan kvinnorna ha hemma och genom sina sömnadskunskaper tjäna egna pengar. I Thanapara är det väldigt ovanligt att kvinnor överhuvudtaget rör sig utanför hemmet. Syskolan blir därför även en viktig ur ett socialt perspektiv. När eleverna tar sin examen har de inte bara en sömnadsutbildning i bagaget, de har även skaffat sig massvis med nya vänner.
Varför arbetar vi såhär?
Varför arbetar vi såhär?
Elira drivs av övertygelsen att verklig utveckling kommer till stånd genom biståndsinsatser väl anpassade till situationen på plats. Vi vill verka för att höja livskvalitén för människor i Thanapara långsiktigt och fokuserar därför inte enbart på ekonomisk stöd. Det handlar om att maximera tillgången till kunskap för alla de människor som är berörda av projektet och på så vis nå utveckling.
I och med att bidra med en symaskin och kunskap att använda den kan kvinnorna tjäna egna pengar hemifrån. Det gör att kvinnornas familjer får större ekonomisk trygghet. Men det blir också lättare för kvinnorna att säga till hur pengarna ska användas, eftersom det rör sig om deras egna, ihoptjänade pengar. Symaskinen blir på så vis mycket mer än bara en symaskin. Den kan generera pengar och på så vis höja familjens standard. Men långsiktigt bidrar den också till att barnen i familjen kan gå i skolan, eftersom ekonomin tillåter det. Själva sömnadsutbildningen ger även den ringar på vattnet. Kvinnorna som gått WIDOs utbildning kan lära sina barn sy och även på det sättet ge dem bättre föreutsättningar i livet.
Det som Elira har valt att kalla ”social mötesplats” handlar om helt enkelt om vänskap och möten. Den kunskap som tillskansas genom relationer mellan medmänniskor. I Thanapara är det vanligt att kvinnor gifter sig mycket unga, och då flyttar in till sin äkta man och hans familj. Ofta bor mannen i en närliggande by där kvinnan inte känner någon. Generellt sätt är det nämligen så att kvinnor i Thanapara ofta gifter sig mycket unga, och flyttar då in till sin äkta man och hans familj. Mannens uppgift att sköta det som behöver göras i det ”offentliga-rummet”. Det är han som handlar på marknaden och lämnar barnen på skolan. Kvinnans uppgift är att ta hand om hemmet. Det gör att det knappt existerar platser där kvinnor på ett naturligt sätt kan träffa andra än familjen. Elira är av den uppfattningen att det är i mötet med andra som vi utvecklas. Sociala kontakter är viktiga för identitetsskapandet och välbefinnandet. I Eliras syskola träffas kvinnor vars vägar annars inte skulle ha korsats. De erfarenheter som byts här och de vänskapsband som knyts är minst lika viktiga som det ekonomsika. Här kan kvinnorna tipsa och inspirera varandra, i stort och smått. De kan fråga om hjälp och skapa sig en personligt socialt nätverk att finna trygghet i.
Att projektet är riktat till kvinnor beror på Eliras övertygelse att även kvinnor ska kunna äga möjligheten att själva bestämma över sina egna liv. Däremot har Elira inget intresse att styra vilka val projektdeltagarna gör. Det är därför Elira jobbat så detaljerat med utformningen, så att det ska passa för just Thanapara. Varför mikrolånet är en symaskin beror på att den går att ha i hemmet och att kvinnorna då kan tjäna pengar utan att behöva ta sig ut i den offentliga sfären och riskera att utsättas sig för de sociala sanktioner det skulle kunna innebära. Kompetensen till självbestämmande har alla. Elira vill bidra med verktygen.